Ons verhaal

De start

In 2016 zijn we zoals dat heet gegrepen door het brouwvirus na het brouwen van een 5 liter startpakket blond bier. De eerste brouwsels waren echte thuisbrouwsels: gebrouwen in de keuken, gekoeld in de badkuip en vergist in de woonkamer. Na een jaar besloten we te investeren in een brouwketel van 30 liter en hebben we onze brouwactiviteiten verplaatst naar een ruimte in ons bedrijf waar tot een aantal jaar geleden een laboratorium gevestigd was. Sinds 2017 hebben we hier als hobby  gemiddeld 1 keer per maand gebrouwen.

Het vervolg

Al enkele jaren spelen we met de gedachte om ons bier in grotere hoeveelheden te gaan brouwen en op de markt te brengen. Helaas is gebleken dat op onze huidige bedrijfslocatie we vanwege het bestemmingsplan geen toestemming krijgen om een brouwerij te starten. Mede vanwege drukke overige werkzaamheden hebben we  vervolgens onze plannen een tijd op een laag pitje gezet, maar begin dit jaar hebben we uiteindelijk toch besloten om ons bier bij een collega brouwer te gaan brouwen en op die manier toch ons bier op de markt te gaan brengen. Eind april 2022 is ons eerste officiële bier (Tuindersbier) gebrouwen en dit is sinds juni 2022 verkrijgbaar bij diverse verkooppunten. Daarnaast zijn onze bieren ook via onze webshop te bestellen.

Wat brouwen we?

We zijn zelf liefhebbers van een groot aantal verschillende bierstijlen en dat is ook de reden dat we inmiddels al heel veel verschillende bieren gebrouwen hebben. Naast het brouwen van traditionele stijlen als blond, dubbel, tripel en IPA experimenteren we graag met recepten, ingrediënten en kruiden en zijn we ook niet bang om hierbij grenzen op te zoeken op smaakgebied. De bieren die we in ons assortiment opnemen zijn allemaal al een aantal keren op kleine schaal gebrouwen.

De naam van de brouwerij

Weliswaar niet geboren (in het ziekenhuis in Delft) maar wel getogen in de Bospolder. We wonen allebei al ons hele leven in de Bospolder in Honselersdijk, in het hart van het Westland, en zijn vanuit het ouderlijk huis 100 en 200 meter verhuisd, dus de brouwerijnaam was niet zo moeilijk om te bedenken.

De brouwers

Marko en Andre Penning, beiden werkzaam in het familiebedrijf (Penning Freesia en Amaryllis) en sinds een aantal jaren actief bezig met het brouwen van uiteenlopende biersoorten. Tijdens brouw- en proefsessies borrelen regelmatig nieuwe ideeën op voor te brouwen bieren. Naast het brouwen en aanpassen van eerdere bieren wordt er dus ook regelmatig geëxperimenteerd.

Wat willen we?

Het streven is om een aantal vaste basisbieren in ons assortiment te hebben die aangevuld worden met diverse seizoensbieren die dan in een bepaald jaargetijde verkrijgbaar zijn. Via onze social media kanalen zullen we jullie regelmatig op de hoogte houden van de plannen en  brouwactiviteiten.

De eerste maanden

Na de introductie van ons Tuindersbier bij Family Treffers op 21 juni 2022 hebben we bij een groot aantal slijterijen en horecabedrijven proeftasjes met het bier afgegeven. Het Tuindersbier wordt inmiddels door een aantal van deze bedrijven verkocht en/of geschonken. Verder zijn we ook bezig met allerlei promotiemateriaal: bierviltjes, tafelkaarten, visitekaartjes, bierglazen en sinds kort een mooie banner om te gebruiken bij promotieactiviteiten. Ook weten steeds meer mensen onze webshop te vinden.

Het vervolg

Begin oktober 2022 is ons tweede bier (Bockpolder) op de markt gekomen. Dit bier brouwen we elk jaar in de zomer en is dan vanaf eind september verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.  In januari 2023 hebben we ons derde bier geintroduceerd met de naam  Schwarzbier.  Net als ons Tuindersbier gebaseerd op een minder bekende bierstijl, maar wel bijzonder, prima doordrinkbaar en veel bierliefhebbers zijn dit bier ook gaan waarderen. 

2023

 Eind maart  is ons vierde bier geintroduceerd: een fruitige Belgian Tripel met de naam Poldergoud. Door de toevoeging van paradijszaad in plaats van de gebruikelijke koriander en het gebruik van Citra-hop als aromahop is dit een zeer bijzonder en smakelijk bier geworden dat ook hoog gewaardeerd wordt op Untappd.

We blijven druk bezig met het op kleine schaal brouwen en uittesten van nieuwe bieren, waarbij we naast de bekende stijlen ook graag experimenteren met minder bekende stijlen en bijzondere recepten.  Begin oktober komt ons vijfde bier op de markt, een mooi, zwaar en donker bier dat gebrouwen is met een bijzondere Westlands ingredient.